Kokosolie een super food
kokospalm; productie van kokosolie, een echt superfood

Kokosolie, een super food?

Je wordt tegenwoordig dood gegooid met de term “super food”; Chiazaad, rauwe cacao, Gojibessen, hennepzaad, Inca bessen, etc.  Als het maar van ver komt! Nu staat er op die lijst ook kokosolie en dat wekte uiteraard mijn interesse, ik woon immers in een kokosnoten land! Omdat er hier op de markt gewone lege flessen gevuld met kokosolie worden verkocht, maar het ook in de supermarkt staat, ben ik er dus eens op gaan studeren. Zou ik nu toch tegen het Aziatisch geheim zijn gelopen van de gehele dag lopen te snacken en toch relatief slank blijven?

Kokosolie; waar komt het vandaan?

opengesneden kokosnoot, kokosolie een superfood?Van de kokos palm, echt!  In het Sanskriet bekend als Kalpa Vriksha wat zoveel betekent als - de boom die alles bevat wat nodig is voor leven-  Als je verse kokosnoten schilt, snijdt en droogt (dan heet het Kopra) kun je ze daarna mechanisch persen en loopt er olie uit. Als je de goede te pakken hebt, dan is deze alleen gefilterd en niet gebleekt of gepasteuriseerd. Kokosolie en kokosvet zijn precies hetzelfde. Onder de 25 graden C gaat olie stollen en wordt het minder vloeibaar en wit. Hier in mijn keukenkastje staat dus olie en in de koelkast dezelfde fles met vet. Net zoals bij olijfolie spreek je ook bij zuivere kokosolie van “extra Virgin” als deze koudgeperst en niet geraffineerd is.

Wat is er bijzonder aan kokosolie?

Het is een verzadigd, plantaardig vet. Ho, wacht! zul je zeggen, maar we moesten toch aan de ONverzadigde vetten? Klopt, maar  onverzadigde vetten kun je beter niet verhitten om in te bakken of braden, want dan verliezen ze hun gezonde eigenschappen en kunnen dan zelfs schadelijk zijn. Kokosolie is super hitte bestendig! Maar bestaat ook nog uit een type verzadigde vetzuren  die gemakkelijk worden opgenomen door de darmen, snel energie leveren en veel minder snel als lichaamsvetten worden opgeslagen. Klinkt goed toch? Zelfs als je zou willen frituren,  kan dat  in kokosolie, het kan keer op keer worden verhit zonder dat er vrije radicalen worden gevormd, want die willen we niet!

er gaat zelfs een anekdote rond dat veeboeren in Amerika in de jaren 40 probeerden hun koeien vet te mesten met kokosolie. Ze werden echter heel actief en slank! Toen ze hierna weer mais en soja kregen, werden ze weer wel dik. Onderzoek schijnt echt te hebben uitgewezen dat in landen waar mensen kokosolie gebruiken de stofwisseling 25% sneller is. Ach, als het voor een koe werkt…….

Voordelen van kokosolie voor je gezondheid

 • het draagt bij aan een evenwichtig cholesterol gehalte
 • het verhoogt je stofwisseling en dus je vetverbranding
 • het  zorgt voor een goede darmflora want is rijk aan laurine zuur, wat zeer krachtig werkt tegen bacteriën, virussen, schimmels en parasieten, denk hierbij ook aan maagzweren, Candida, chronische ontstekingen (reuma), voetschimmel, de ziekte van Crohn, etc.
 • Het verbetert de opname van mineralen uit je voeding zoals calcium en magnesium en helpt voor het behouden van sterke botten en tanden, precies wat wij FortyFab vrouwen nodig hebben!
 • het bevordert de opname en werking  van Omega-3 vetzuren (die zijn cholesterol verlagend en ontstekingremmend)
 • het helpt om het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen die vroegtijdige veroudering veroorzaken
 • het is heel licht verteerbaar en wordt door de meeste mensen heel goed verdragen
 • het verhoogt energie en uithoudingsvermogen; kokosolie wordt direct gebruikt als brandstof en niet eerst als vet opgeslagen
 • Het zorgt voor een betere werking van je insuline huishouding en helpt dus om je bloedsuiker te stabiliseren, hongeraanvallen en ongezond snacken door een suikerdip worden verminderd!
 • het bevat minder calorieën dan andere oliën

Hoe kun je kokosolie gebruiken?

Je kunt er mee bakken en braden, zoals gezegd zelfs in frituren. Je kunt het op brood smeren i.p.v. boter of er je soepje een beetje romiger mee maken. Je kunt het ook als natuurlijk medicijn gebruiken door 3 maal daags een eetlepel in te nemen bij bijvoorbeeld een voedselvergiftiging of bij andere ontstekingen. Je kunt dan als een soort van ontgiftingsreactie wel tijdelijk last krijgen van hoofdpijn, huiduitslag en diarree.

Maar dat is nog niet alles!

Kokosolie als beauty produkt

Als je toch niet kapot bent van bakken en braden met kokosolie, ondanks alle voordelen hierboven genoemd: Het is ook een prachtig beauty produkt!

 • smeer het op je huid; het is enigszins zuurvormend en vormt zo een prima bescherming voor je huid. Op je gezicht, als bodylotion, lippen creme, voor zachte voeten, you name it! Als je het even verwarmt in een pannetje en er je eigen favoriete etherische olie aan toevoegt heb je een nieuw favoriet beauty produkt!
 • massage olie, puur natuur, need I say more?
 • bij huidziektes; eczeem, roos,  psoriasis of andere huidschilfertjes; door de ontstekingsremmende werking helpt het echt.
 • vaginale schimmelinfecties, het dood schimmels dus ik noem het hier ook nog maar even.
 • als haarmasker; het dringt diep in je haarschacht, bewezen dieper dan welke andere olie ook! (zelfs voor fijn en vet haar te gebruiken)
kokosolie een echt superfood; uit de Thaise supermarkt

kokosolie; een echt superfood uit de Thaise supermarkt

Ik zag op internet dat de prijzen in Nederland rond de 7 euro liggen voor een halve liter (extra virgin) Daar heb ik hier een liter voor, dus jullie begrijpen dat er wel een aantal flessen in de bagage zitten als wij in augustus terug immigreren naar Nederland! Laat maar weten of er nog meer gegadigden zijn, het spul is nog zeker 2 jaar houdbaar. Maar zeg nou zelf, als je dit hebt gelezen wil je het toch ook proberen?

About

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>