bestemming bereikt, over “terug burgeren” in Nederland.
Etten-leur

Ruim 2 maanden geleden arriveerden wij met elk 2 koffers en een kat terug in Nederland. Het grote terug burgeren kon beginnen.

Weer

Natuurlijk regende het, 2 weken achter elkaar, maar ik kan niet zeggen dat ik dat heel erg vond! Het wisselen van seizoenen was namelijk 1 van de dingen die ik echt heb gemist in Azie, waar het heet of nog heter was. China kende wel seizoenen en kwam,  met winters van rond de 7 graden nog het dichtst bij wat we gewend waren, maar met een huis zonder verwarming was dat niet altijd een feestje! Het leek alsof wij echt de enige Nederlanders waren die de kachel al aan hadden die eerste maand, maar er was natuurlijk ook nog een klein Indoneesje in huis wat het erg koud had, onze kleine poes Tjieltje.

ons klein Indoneesje, terug burgeren in Nederland

ons klein Indoneesje

Wennen

Steeds hebben we de vraag gehad waar we het meest aan moesten wennen en gek genoeg zijn dat kleine dingetjes; Bij Jumbo kun je ineens zelf je boodschappen scannen…… leek wel handig! De eerste keer stond ik vol verwachting aan zo’n scan te hengsten, maar die gaf niet echt mee. Fnuikend om me heen glurend gaf ik het dus maar op. De keer erop wist ik dat die route niet werkte en zag ik het (enorme…) touchscreen met “start”. Jahaaaa! dan gaat er een lichtje branden, komt de scanner vrij en gaat er een wereld voor je open! Geweldige uitvinding! Ander dingetje is natuurlijk; waar moet je bankpas deze keer weer in! Nu hoef je kennelijk geen ex-expat te zijn om dat niet meer te snappen, want bij veel pin apparaten waren alle andere openingen dicht geplakt, dus dat ging wel. Ik moest alleen even afleren mijn bankpas aan de juffrouw achter de kassa af te geven, zoals ik in Azie deed. Het leverde wat vreemde blikken op, maar ook leuke gesprekjes als ik uitlegde dat ik dit 7 jaar lang had gedaan en alleen maar hoefde te tekenen. (nooit je pas verliezen in Azie!)  Wat ik echt niet had zien aankomen is de muurvuller!

Muurvuller

Muurvuller???Ja! echt, die smeert half creatief Nederland kennelijk op allerlei objecten om ze op te leuken! Weer een geniale uitvinding en ik ben dan ook zeer benieuwd wie daar mee is begonnen en hoezo dan? Nederland vergrijst nu echt waar we bij staan en ik vind het reuze leuk! Uitblinker is voor mij de site huisje kijken  ze hebben op Facebook ook een fan pagina waarin allerlei tips en tricks worden gedeeld. Op een heerlijk positieve manier ook, te gezellig! en met onze huisraad aan het varen kon ik best wat creatieve ideetjes gebruiken.

container

2 weken geleden kwam dus onze container voor de deur. 40 voet  huisraad in 183 dozen, begin er maar eens aan! Gelukkig zijn de grote stukken binnen gezet en ben ik 2 weken bezig geweest om alles op mijn gemak een plekje te geven. En met elke doos die ik uitpakte werd ik blijer, kwam meer thuis!

thuis!

Vandaag is  mijn eerste echte vrije dag en geniet ik met volle teugen van ons huis! We hebben in 3 prachtige huizen gewoond in Azie, maar er gaat werkelijk niets boven een plekje wat echt van jezelf is! Veel van onze meubels uit Azie hebben we meegenomen, want elk stuk hebben we met veel liefde (en bloed zweet en tranen) laten maken in Bali. Alles heeft een verhaal, ons verhaal. Bij ons binnen is het een beetje Nederland, Indonesie, Thailand en China. Heel veel WIJ dus! Maar bovenal voelt het ongelofelijk thuis. Met de hand op ons hart kunnen we zeggen dat we in Azie niet heel veel hebben gemist in Nederland, maar wat is het heerlijk om terug te zijn, gesettled, uren te kunnen wandelen in onze eigen polder en gewoon te voelen: we hebben onze bestemming bereikt!

 thich-nath-hanh-bestemming-bereikt

 

About

One thought on “bestemming bereikt, over “terug burgeren” in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>